Luettelo Newton 2.* käyttöönotosta

Tavoitteena on suomalaisen käyttäjän riisuttu, mutta monikäyttöinen Newton-kokoonpano. Luettelossa mainitut pakkaukset ovat saatavilla Internetistä. Osa on ilmaisia, osa sharewarea. Kaupalliset ohjelmat Newtonille ovat nykyisin halpoja, tue jäljellä olevia ohjelmankehittäjiä. Ratkaisuja pulmiin ja keskustelua:
www.newtontalk.net/archive/.
Newtonin käyttäjien ja kehittäjien sivuja web ringissä:
www.webring.org/cgi-bin/webring?ring=newtonring;list

Ohjelmistoversio Newton 2.* on malleissa Apple MessagePad 120 (2.0), 130, 2000 ja 2100 sekä eMatessa. Versio näkyy ohjelmassa Extras painikkeen i (information) takaa, ikkunassa Memory Info kohta ROM version. Lisäksi laitteen ohjelmistoversio voi olla lokalisoitu US, International tai German. Luettelon laatija ei tiedä, mitä valintojen nimet ovat Saksaan lokalisoidussa Newtonissa. Tämän luettelon tarkoitus on auttaa aloittelijaa Newtonin käyttöönotossa. Luettelo ei auta Newtonin käyttöliittymän opettelussa. Tässä mikro tarkoittaa käyttäjän toista mikrotietokonetta. Ohjelmien asentamista varten mikrossa pitää olla esim. Applen Newton Connection Utilities (NCU), jonka voi ladata arkistosta United Network of Newton Archives.

Merkintöjen tyylit luettelossa ovat seuraavat:

MessagePad 2100

Newtonin käyttöönotto

  1. Muistikortit pois. Muuten ne voivat korruptoitua hard resetissä.
  2. Hard reset.
  3. Newton käynnistyy ohjelmaan Setup, jossa syötetään omat tiedot pyydetyssä järjestyksessä. Laita tässä vaiheessa osoitteeseen Helsinki ja Finland, muita Suomen paikkoja ei löydy ennalta. Sulje kun valmis.
  4. Ohjelmana, johon Newton käynnistyy (backdrop-ohjelmana) Newtonin ruudulla näkyy Notes, ja sen alla painikkeet eli button bar. Napauta Extras, infopainike i ja Memory Info -ikkunassa Make Extras the Backdrop ja OK. Sulje.
  5. Napauta Prefs, siellä Locale. Valitse maaksi United Kingdom (koska ymmärrettävä päiväyksen muoto), näppäimistö Swedish ja printtikoko A4. Sulje. (huomautus 1)
  6. Napauta Time Zones. Varmista aluksi, että nykyinen sijainti ikkunan yläosassa on Helsinki, Finland. Paina New, syötä paikkakuntiesi tiedot. Jos tahdot tarkat etäisyydet muille paikkakunnille, syötä myös koordinaatit. Sulje.
  7. Napauta Clock, kellon ikkunassa Set. Kun olet asettanut luettelon edellisessä kohdassa paikan, voit tarkistaa paikallisen ajan kohdasta Time/Date. Sen pitäisi olla oikein, jos olit huolellinen kohdassa 1. Sitten Options ja kellonajan näyttö 24 h. Sulje.
  8. Napauta Owner Info. Siihen voi laatia käyttöpaikkoja, oletuksena Home ja Work. Useita paikallisia muuttujia saa loogisiksi kokoelmiksi. Kannattaa jatkossa tehdä omat käyttöpaikkansa esim. lanka- ja GSM-modeemille tai sarja- ja Ethernet-yhteydelle. Näitä voi viilata myöhemmin. Sulje.
  9. Napauta Dock. Valitse telakointireitti ohjelmien asentamiseen ja Newtonin varmuuskopiointiin (alkuun esim. serial) ja mikrosi (esim. other computer). Katso huomautus 2.

Käsialantunnistus suomeksi onnistuu siedettävästi, jos asetus Handwriting Recognition (joko ohjelman Setup tai Prefs kautta) on Printing eli tekstaus. Kaunokirjoituksen tunnistus perustuu sanastoon, sitä on vaikea saada hyväksymään ääkkösiä. Suomenkielinen käsialantunnistuksen sanasto on DictFI, ks. www.kallisys.com/newton/dicts_and_kits/.

Jos ohjelmistoversio on 2.1, voi asentaa Newton Worksin. Modulit ovat tekstinkäsittely Newton Works, taulukkolaskenta QF Works 1.0.pkg jonka synkronointi Microsoft Exceliin QF Exchange 3.0.pkg sekä graafinen laskin (Applen rompulla tai unna/applications/NewtonWorks/)

Internet-yhteyttä varten lue Newton Internet Enabler 2.0 User Guide (Apple).
Newton Internet Enablerin pakkaukset (Applen rompulla tai unna/apple/software/Internet/): Newton Internet Enabler.pkg, NIE Modem-Serial Support.pkg, ISP Template.pkg, InternetSetup.pkg
Internet Ethernet- tai LocalTalk-verkon yli: Newton Devices.pkg, NIE Ethernet Support.pkg, NIE LocalTalk Support.pkg

Oman kokoonpanon verkkokortti 3Com EtherLink III (3C589D) vaatii paikkaa paikan päälle: Farallon Enet, 3C589, z3ComDrv. Verkkokorttien sopivuus ks. Newton FAQ

Modeemeille löytyy tuki yleensä Applen geneerisestä modeemiasetuksesta Prefs, Modem ja 28.8 and faster. GSM (ISDN)-modeemeja varten Apple teki ajurin Nokian, Motorolan ja Ericssonin PC-korteille. Yhteensopivia modeemeja ja puhelimia luettelee Newton FAQ. Katso sieltä tietoa muistikorteista, näppäimistöistä ja muista lisukkeista.

Kaikista Newtonin ohjelmista voi lähettää informaatiota eteenpäin. Reititys (routing) painikkeen valikossa ovat oletusarvoisesti Print, Fax ja Beam ( sekä Duplicate ja Delete). Siihen saa lisättyä reittejä kolmansien osapuolien pakkauksilla. Sähköpostin saa lisättyä valikoimaan asentamalla ohjelmiston SimpleMail. http://ds.dial.pipex.com/simple/

Pääte-emulaattori etäkoneen käyttöön on esim. PT100 (VT100 pääte). TermLimit (ASCII pääte) on vailla kirjoittajan tukea. Newtonille ei ole vielä vuonna 2002 SSH-ohjelmaa. Pääteohjelmista lue www.scrawlsoft.com/products/pt100/info.html

Maksullisista ohjelmista käyttäjien vuosittaisessa äänestyksessä toistuvasti ovat menestyneet mm. varusohjelmiston parannukset MoreInfo ja Dash Board. Vuoden kumpaakin käytettyäni voin sanoa, että ne täydentävät hyvin ohjelmistoa, jota Apple ei enää kehitä eteenpäin, ja toimivat luotettavasti. MoreInfon lisäykset käyttöliittymään tekevät näytön hiukan sekavaksi ja sen (Applen alkuperäiseen verrattuna loistava) ikkuna New/Edit Meeting on hidas jopa 162 MHz prosessorilla. Käyttäjien äänestämistä ohjelmista katso Newtie Awards. Katso Silwerware ja Five Speed Software.

Ilmaiset ohjelmat, joilla Newtonin käyttö muuttuu helpommaksi ja hauskemmaksi:

Huomautus 1: Newtonin International-mallissa ruotsalainen lokalisointi sisältää suomalaisittain oikean lajittelujärjesteyksen eli ääkköset viimeisinä. Ruotsalainen päiväyksen muoto (ISO standardipäiväys) 2002-10-24 olisi ymmärrettävä, mutta useimmat Newton-ohjelmat käyttävät lyhyttä päiväystä (10/24). Ainoa kaikissa ohjelmissa (ml. Assist) toimiva päivämääräerotin on /.

Huomautus 2: Paras NCU:n telakointireitti on EtherTalk (AppleTalk Ethernet-paketteihin pantuna). Applen ohjelmistolla Ethernet onnistuu Macintosh-koneisiin. Internetistä lukemastani olen ymmärtävinäni, että TCP/IP-Dock mahdollistaa sen muidenkin käyttöjärjestelmien kanssa. NCU for Windows -käyttäjät haluavat sarjaliikenteen nopeutuskorjauksen. NCU ei tue IrDA-yhteyttä, vaikka mikro sitä tukisi. En mene eri tietokoneiden tai liitäntätapojen yksityiskohtiin enkä printterien asetuksiin, Newton FAQ auttaa.

This site is a member of WebRing. To browse visit here.

Sivun muutosaika Tuesday, 21-Nov-2017 12:47:23 EET
Kirjoitti Tuomas Rosberg. Pahoittelut lukijalle, suurin osa ei ole enää ajankohtaista. Muistiinpanoja teen nykyisin vihkooni.
Takaisin ALKUUN.