Skriptejä ei ole testattu Mac OS 8.6:a uudemmilla käyttisversioilla. Pahoittelut lukijalle, suurin osa ei ole enää ajankohtaista. Säilytän sivut arkistona. Muistiinpanoja teen nykyisin vihkooni.



HyperTalkin, HyperCardin ohjauskielen innostamana Apple halusi 90-luvun alussa kehittää kielen, jolla Macintosh-ohjelmien välinen viestintä saataisiin käyttäjän kontrolliin. Kielen piti olla käyttäjäystävällinen, joten se suunniteltiin englantia muistuttavaksi, saman kaltaiseksi kuin ohjelmoijien suunnittelussa ja dokumentoinnissa käyttämä pseudokoodi. Skripti ohjaa ohjelman toimintaa lähettämällä ohjelmien välisiä viestejä (Apple Events). AppleScriptilla voi kontrolloida vain tätä viestintätapaa tukevia ohjelmia.

AppleScript on käännetty kieli. Se on suurimmaksi osaksi objektiorientoitunutta, mutta kyseinen piirre on toteutettu eri ohjelmissa eri tasoisesti. Ensimmäisistä AppleScriptilla ohjattavista ohjelmista esim. MacWrite ProTM ei ymmärtänyt ominaisuuksia sisältävistä objekteista mitään.

AppleScriptia voi kirjoittaa jokaisen Mac OS:n (7.1 Pro ja uudemmat) mukana tulevalla Skriptieditorilla. Ohjelma löytyy polulta käynnistyslevy:Ekstra:AppleScript:Skriptieditori. Skriptien suorittamiseksi AppleScript-laajennuksen on oltava Järjestelmäkansiossa, Laajennuksissa.

-- FinderPath by Tuomas Rosberg 2000
-- Esimerkkiskripti, joka kysyy Finderilta valitun kohteen hakemistopolun.
-- Polku kopioidaan tekstinä apupöydälle, josta sen voi liittää eli sijoittaa
-- toiseen ohjelmaan. Käännä skripti Skriptieditorilla 
-- ja tallenna ohjelmana vaikkapa Omenavalikkoon.

tell application "Finder"
   set s to selection
   set s to s as text
end tell
   set the clipboard to s

Mitkä ohjelmat ovat skriptattavia?

Ohjelman kirjoitusvaiheessa kehittäjät päättävät, tukeeko ohjelma AppleScriptiä, ts. onko sillä sanakirjaa. AppleScriptillä ei ole määrättyä sanastoa, vaan jokainen ohjelma määrittelee omat skriptausterminsä. Skriptieditorilla voi lukea tietyn ohjelman skriptaustermien kuvaukset ja paramentrit komennolla Avaa sanakirja... Jos ohjelmatiedosto ei näy Avaa-valintataulussa, sitä ei voi skriptata ilman apuohjelmia.

Muiden kuin Applen skriptieditorit voivat olla helppokäyttöisempiä tai käytännöllisempiä kuin käyttöjärjestelmän mukana tuleva, mutta ovat pääasiassa kalliita, kaupallisia ohjelmia. Myös HyperCardilla (2.3 ja uudemmat) voi kääntää skriptejä, mutta se ei tue skriptien debuggausta. Yksi ilmainen editori löytyy, ranskalaisen Satimagen kustantama australialainen Smile. Se toimii vain PowerPC-prosessoreilla.


Lisää AppleScriptistä

Kirjoittajan skriptejä

Lue huolellisesti skriptin lähdekoodi, ja tallenna Skriptieditorilla käännettynä (compiled script) tai ohjelmana. Kirjoittaja ei vastaa skriptien mahdollisesti aiheuttamista vahingoista. Kirjoittajalle ne eivät ole aiheuttaneet mitään vahinkoa. AppleScriptillä voi kirjoittaa tuhoisia viruksia.



kotiin